Gastrovit élettörténet:
Az egyetemi központi „Szomatológiai laboratóriumban” az 1990-es évektől kezdve több ezer vizsgálat tötént . Ezek során feltűnt, hogy a vizsgált személyek tápanyag csatornájában nagy számban jól lokalizálható funkcionális elváltozást lehet felismerni. Az un. kettős vak próbákkal meghatározható volt, hogy a jellemző anyagcsere, emésztési, tápanyagforgalmi, hormonális stb. folyamatoknál a szomatoinfra felvétel jó százalékkal (80% feletti pontossággal) regisztrálja a nyugalmi, terheléses és betegségre utaló jelenségeket.
A szomatológiai kutatások fő célja, hogy az adott emberi szervezet funkcionális folyamatait tárja fel és lehetőségeivel a kornak-nemnek megfelelő egyensúlyi állapot felé, igyekezzen azt visszaszabályozni. A szomatológiai szemlélet azt vallja, hogy a visszafordítható (reverzibilis) állapotváltozások, betegségek leküzdésének fő folyamatai kódoltak a homeosztázis és az idealizált immunstatus fenntartásával (homeosztázis= a belső környezet állandóságát biztosító élettani folyamatok összessége).
A homeosztázis elsődleges (primer) és nélkülönözhetetlen hármas egysége:
a, megfelelő összetételű és minőségű levegő
b, megfelelő összetételű és minőségű ivóvíz
c, ideális tápanyagforgalmi folyamatok megléte .
Az állítás kiegészíthető azzal, hogy a fenti három feltétel közül akár egynek a hiánya is az emberi élettel összeegyeztethetelen. A szomatoinfra vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy számos nem megfelelő komfortérzet, visszafordítható
(nem genetikus) betegség, akut és krónikus folyamat alapján létrejövő egészségkárosodást a hármas egység valamelyike, vagy összetett formában jelentkező változása idézi elő. A tapasztalat azt mutatja, hogy a megváltozott egészségi állapot okának feltárása (visszafordítható folyamatok esetében) és a normalizált vitalitást fenntartó állapot visszaszabályozása után a kornak és nemnek megfelelő egészség helyreállítható.
Az anyagcsere (tápanyagforgalom) tekinthető az egyik legbonyolultabb folyamatnak. Diszkrét anyagcsere változások is panaszokat, betegségérzetet kelthetnek. Az anyagcsere folyamatokat számos ismert hatás képes megváltoztatni. Az étel nem megfelelő kezelése, aránytalan szélsőséges fogyasztása, hiányos tápanyag bevitel, toxikus hatások, gyógyszerek olyan hatásokat idézhetnek elő, melyek válaszreakciót eredményezhetnek az emberi szervezetben. A válaszreakciók egy része emésztési rendellenességként, másik része gasztroenterológiai betegségként jelentkezik.
Az egyetemi „szomatológiai laboratórium” munkatársai keresték azt a lehetőséget, amivel hatékonyan, természetes tápanyagokkal az akut és a krónikus, de visszafordítható emésztési rendellenességeket ki lehet küszöbölni és az egyensúly stabilizálására is lehetőség nyílik.
A kutatási programba aktívan kapcsolódtak be a Medipharm munkatársai. A közös erőfeszítésnek köszönhetően sikerült létrehozni egy olyan koncentrált táplálékot (élelmiszert, élelmiszer kiegészítőt, funkcionális tápanyagot ) amely csak természetes, valamint idealizált összetételű komplex anyagokat tartalmaz. A kifejlesztett koncentrátum a Gastrovit nevet kapta. A rendkívül bonyolult tápanyag-felvételi, lebontási mechanizmusokat ismerve a Gastrovit termékeknek négy változata kerül forgalomba.
A Gastrovit előállítása speciális és egyedi receptura alapján történik. Az egyetlen olyan komplex funkcionális élelmiszer kiegészítő, amelyik nem egy élelmiszer gyártás mellékterméke, hanem szigorú minőségi előírások alapján garantált összetételben közvetlen emberi fogyasztásra készülnek. A készítmények tartósító szert, izfokozót és állományjavítót nem tartalmaznak.
A Gastrovit „N”, „V”, „K” és „Ny” komplexek OÉTI engedély száma az 1987/2003 OÉTI szakvélemény alapján 21/F, 58/É, 59/É, 60/É.
Javasolt felhasználás:
-A Gastrovit termékcsalád közvetlenül fogyasztható, ellenjavallat nem ismert, káros interakciót nem vált ki. A javasolt fogyasztás esetében a szájüregtől kezdve a vastagbélig közvetlenül is hatást fejt ki és segíti a lebontott tápanyagok megfelelő transzportját. Összetétele alkalmas az esetlegesen a táplálékból hiányzó összetevők pótlására, vagy a jobb hasznosulás elősegítésére úgy, hogy túladagolás nem léphet fel, toxikus hatások nem alakulnak ki.
-A termékcsalád négy tagjához mellékelt általános tájékoztató alkalmas arra, hogy a fogyasztót eligazítsa a felhasználásban.
- A Gastrovit fogyasztásának néhány javaslata: A Gastrovit közvetlen gyógyító hatást nem fejt ki, tehát nem gyógyszer. Fogyasztása javítja, optimalizálja az emésztést, a tápanyagok felszívódását, a makró és mikró elemek transzportját. A Gastrovit a fent említett hatásokkal képes normalizálni a táplálék lebontását, a vitamin szintetizálást, a makro- és mikroelem forgalmat úgy, hogy azok a szervezet számára ideális mértékben rendelkezésre álljanak. Működése során toxikus melléktermékek nem keletkeznek. A bevitt nagy hasznos baktérium csiraszám (több milliárd/g) lehetővé teszi, hogy túlsúlyukkal domináns szerepet töltsenek be a nemkívánatos, gyakran betegségeket is okozó baktériumokkal szemben.
1) Modern korunkban szinte lehetetlen olyan táplálkozást biztosítani, amit teljes mértékben természetesnek tekinthetünk. Az ipari forradalom óta a Föld felszínét egyre fokozódó mértékben borítja be a mesterséges anyagok, vegyületek, radioizotópok stb. sokasága. A táplálék láncolatban ezek hatásával szinte mindenütt számolni kell. Az ember a hármas létfenntartás szabályainak megfelelően ezeket a részecskéket, vegyületeket a légzéssel, ivóvízzel és táplálékkal folyamatosan viszi be a szervezetébe. Nagyobb koncentráció esetében azonnali betegséget okozhatnak ezek az elemek, vegyületek (pl. higany , fenol, cián, molibdén, permetező szerek, szénhidrogének, azbeszt stb.). A folyamatos kismérvű terhelés hatására viszont kórfolyamatok alakulhatnak ki (szervek funkcionális megváltozása, elhúzódó visszafordíthatatlan betegségek, kóros sejtszaporulatok, meddőség, allergia stb.). A Gastrovit baktérium- kultúráinak előállítása nem igényel olyan táptalajt, amiben nem természet azonos anyagok lennének jelen. A baktérium kultúra optimalizált „természetes” táptalajon szaporodik, ami biztosítja, hogy a termék biológiailag nem szennyezett. Mindennapi élelmiszerfogyasztásunkban szinte mindig megjelennek az ízfokozók, állományjavítók, tartósító szerek, valamint valószínűsíthetően a génkezelt élelmiszerek is. Ezeknek közvetlen hatásai nem tekinthetők toxikusnak, de mivel a természetestől összetevőik eltérnek, sztohasztikus károsító hatásuk feltételezhető. A Gastrovit „Ny” negyedévenkénti egyszeri kúraszerű fogyasztása lehető teszi azt, hogy az anyagcserét normalizáljuk és a nem természetes elemeket, vegyületeket a szervezetből csak biológiai úton, kémiai beavatkozás nélkül kiszorítsuk.
2) Felgyorsult életünkben, sok esetben szervezetünktől olyan teljesítményt várunk el, ami meghaladja képességeinket. Sok esetben, (mint például a sportban) helytelenül elterjedt a káros teljesítményfokozó szerek használata. Ezek a koncentrátumok, anabolikus szteroidok, dopping-és kábító szerek közvetlen akut katasztrófához vezethetnek, de hosszú távon is jelentős mértékben visszafordíthatatlanul károsítják az egészséget. Sportolókkal végzett kísérletek alapján megállapítható volt, hogy a Gastrovit célzott adagolásával az egyénre jellemző és elvárható ideális teljesítményt lehetett természetes úton elérni. A nagy fizikális megterhelésnek kitett szervezetek esetében a szomatológiai elveknek megfelelően nem egyes szerek túladagolását kell választani, hanem az arányos és egyénre jellemző ideális anyagcsere folyamatot kell kialakítani és támogatni. Az emberi szervezet saját feladatmegoldó rendszere ennek megfelelően kiegyensúlyozottan igyekszik fenntartani a homeosztázist. A Gastrovit ilyen felhasználás esetében „szervezetbarát” módon biztosítja a fizikai és szellemi munkateljesítmény növekedését. A Gastrovit fogyasztásával a kimerült és legyengült szervezet roborációját is természetes módon lehet támogatni.
3) Korunkra jellemző a nagymérvű mobilizáció. Az emberek szabadságukat sok esetben külföldön, távoli földrészeken töltik. Nagyban megkeserítheti a nyaralást, ha az emberi szervezet számára nem ismert, a tájra jellemző ételek (és azok baktérium flórája) elfogyasztása után enteralis egyensúlyromlás alakul ki. A tapasztalat azt mutatja, hogy a standard Gastrovit emelt adagban történő fogyasztása ezektől a kellemetlen tünetektől megszabadítja az embert. Ez abban az esetben is jótékony hatású, amikor esetleg kissé romlott ételt fogyaszt valaki.
4) Az emésztő traktus megbetegedései esetében a Gastrovit a kezelés és a terápia alatt nagy segítséget nyújthat a szakorvosnak. A megfelelő készítmény megfelelő adagban a tápanyagforgalom egyensúlyi helyzetét szabályozza, stabilizálja. Biztosítja az anyagcsere folyamatok elvárható alakulását, közelítését az ideális felé. Több betegségnél előfordul, hogy a tápanyagcsatorna csak csökkentett mértékben képes biztosítani az életfolyamatokhoz szükséges komponenseket. A Gastrovit fogyasztásával a csökkent intenzitású transzport folyamatok valamelyest visszarendezhetőek, ami lehetővé teszi a gyorsabb gyógyulást. Azoknál a betegségeknél, ahol a kórfolyamat az anyagcsere-forgalomra is kihat ott a Gastrovit a terápia kiegészítését képezheti.
5) A Gastrovittal folytatott széleskörű vizsgálatok során egy nem várt hatás is megfigyelhető volt. A szomatológiai és a szomatoinfra vizsgálatokon résztvevő páciensek közül sok ember szed különféle gyógyszerkészítményt. Kezdetben a Gastrovitot a gyógyszerek mellékhatásainak csillapítására adagoltuk. Az eredmények minden esetben kitűnő hatásúnak bizonyultak. A gyomor, a vékony- és vastagbél irritációkat (gyulladásokat), emésztési és enteralis zavarokat csillapította. A páciensek idővel arról számoltak be, hogy a gyógyszerektől elvárható gyógyító hatások a Gastrovit fogyasztása mellet fokozottan, rövidebb idő alatt mutatkoznak. Ezeknek a visszajelzéseknek figyelembe vételével olyan esetekben, amikor farmakokinetikai kutatásokkal bízták meg az egyetemi kutató csoportot az adott gyógyszer hatóanyagának (molekulának) a célzott helyre való transzportját mérhetően segítették a Gastrovit enzimhatásai. Általános jelenségnek tekinthetjük, hogy az antibiotikumok szedésével sérülhet a béltraktus természetes mikroflórája, ami adott esetben markáns mellékhatásokkal jár együtt. Az egyre jobban csökkenő anyagcsere és a dehidratáció képes az immunstatust gyengíteni, ami a betegség elhúzódásához vezethet. Tapasztalat, hogy az antibakteriális szerek felborítják a bélflóra egyensúlyát és ezzel tág teret biztosítanak a nemkivánt folyamatok kialakulásának. A Gastrovit megfelelő adagolásával ezeket a kellemetlen mellékhatásokat ki lehet kerülni, valamint a károsító baktériumok szaporodását is mérsékelni lehet.
6) Az anyagcsere, a levegő és vízforgalom az alapjait teremti meg az élet fenntartásának. Az élő szervezet feladata, hogy a természetes anyagokat tartalmazó, táplálékból megfelelő biokémiai folyamatokkal az emberi szervezet számára fontos vegyületeket és alapanyagokat állítson elő. Az anyagcsere összetett folyamatok halmaza. Elsődlegesen a megfelelő tápanyagot be kell juttatni a tápanyag csatornába, ahol biológiai anyagokat kell előállítani, azokat a megfelelő szervekbe el kell juttatni, illetve a már elhasznált, felesleges anyagokat ki kell üríteni. Ezt a bonyolult feldolgozó és folyamatos transzportális rendszert az endokrin, hormont termelő szerveink szabályozzák. A tápanyag forgalomnak egy része energiahordozó molekulák (pl. ATP, ecetsav) szintézisét szolgálja, melyek egy részét a szervezet a saját nyugalmi helyzete és energiaháztartása fenntartására fordítja. Minden életjelenség igényli az irreverzibilis (megfordíthatatlan) biokémiai átalakulások folyamatos meglétét, aminek számítható mennyisége hővé alakul át. Az anyagcserében fontos endokrin szervek hormontermelésükhöz sajátos anyagokat is igényelnek. Napjainkban kiemelkedő figyelmet szentelnek a biológusok a nyomelemek élő szervezetben való elhelyzkedésére. A Műegyetemi kutató csoport a komplex szomatológiai kutatásokban igyekszik meghatározni a nyomelemek biológiai, biofizikai és biokémiai szerepét. A Gastrovit a programban megfelelő mértékben biztosította azokat a mikro- és makro elemeket, amelyek hiánya súlyos hormonális és neuro-hormonális tüneteket idézhet elő. A feltárt és regisztrált folyamatok némelyike nem kívánatos szomato-pszichés állapotot is előidézhet. A Gastrovit programban sikerült megvalósítani a „lehetetlennek” tűnő összetételeket. A liofilizált élő baktériumokat több milliárd nagyságrendben tartalmazó készítménybe olyan esszenciális, nem szerves anyagokat juttattunk be, amelyek közismerten baktericid hatásúak, úgy hogy a garantált csiraszám nem változik. Ezek az elemek a biokémiai folyamatok hatására „biológiai kötésbe” kerülnek; olyan állapotba, hogy a hormont termelő szerveink közvetlenül képesek azokat metabolizálni. Közismert, hogy az emberi szervezet hőháztartását, az anyagcsere folyamatokat főként a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy hormonok szabályozzák. Ezek nem megfelelő működése eredményezheti, pl. a csontritkulást, amit hiába igyekszünk direkt kalcium bevitellel megelőzni, az a csontszövetképzésben inaktívnak bizonyul. A pajzsmirigy közvetett de nélkülözhetetlen kémiai eleme a jód. Ennek hiányában szolid és egészen súlyos betegségek sorozata alakulhat ki. Magyarország, Ausztria, Németország és Svájc területén súlyos jódhiányos területek vannak, amelyek komoly közegészségügyi problémákat eredményeznek. A Gastrovit készítményben a „Ny” és a „K” jelölésű kiszerelésben a fogyasztás ideje alatt a nemzetközi normáknak megfelelő jódpótlást is lehet biztosítani. A jód túladagolása elméletileg nem lehetséges, mert a szervezet a felesleget kiüríti. A Gastrovit termékek ezen kívül tartalmaznak még kiegészítésként magnéziumot, kalciumot. Mindkét elem biokompatibilis formában van jelen a készítményben. A Gastrovit termék előállítási technológiánál jeleztük, hogy a baktériumok szaporítása optimalizált természetes táptalajon történik. A sok ásványt tartalmazó táptalajból a baktériumok létükhöz fontos elemeket vesznek fel, ezzel a nem kémiai kötésben lévő elemekből biológiai formációt hoznak létre. A mélyreható biokémiai vizsgálatok eredményeképpen megállapítható, hogy a baktériumok idealizált mennyiségben tartalmaznak organikus kötésben lévő szelént, cinket, krómot. Ez nem adalék formában kerül a készítménybe, hanem a baktériumtest szerves részeként. A szakirodalmi adatok alapján érdemes megemlíteni, hogy a jód bázisú pajzsmirigy hormonok a szervezetben milyen fontos szerepet töltenek be. A cink, pl. 200 fehérje enzim működésére van kihatással. Ezeknek, és még annak a kb. 72 elemnek, ami az emberi szervezetben kimutatható, létfontosságú szerepe van. A hiány néhány esetben nagyobb baj forrása, mint a szolid túladagolás. A Gastrovit termékcsalád ennek megfelelően nemcsak a tápanyag lebontásban, az emésztőrendszer természetes flórájának stabilizálásban vesz részt, hanem biztosítja a szükséges nyomelemek eljutását a megfelelő szervekhez.
A teljesség igénye nélkül felsorolt felhasználási lehetőségek tájékoztató jellegűek. Nagyban segíti az alkalmazást ha a Szomatoinfra diagnosztika feltárja az anyagcsere folyamatoknál bekövetkezett zavar okát és célterületét. Betegség esetében szakorvosi konzultációval kell kiegészíteni a fogyasztási ajánlást. A Szomatoinfra diagnosztika előnyei közé sorolható, hogy a célzott, vagy terápiás adagolásnál kontroll felvételeket lehet készíteni. A dinamikusan változó folyamatok jól jellemzik a szervezeten belül létrejövő állapot- változásokat. Fontos megjegyezni, hogy Szomatoinfra diagnosztikai célzott vizsgálatot csak ott szabad elvégeztetni, ahol az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalának engedély száma adott. A vizsgálatot végző szakemberek megfelelő végzettséggel rendelkeznek.
Gastrovit készítmények ajánlott felhasználása
Gastrovit (probiotikum) „N” natúr:
Összetételében két fő komponens szerepel:
1. Laktobaktériumok 40g/kg mennyiségben: L. acidophilus, L paracasei, Str. thermophylus.
2. Kristályos dextróz: 960g/kg
Javasolt felhasználás: acut enteralis zavarok esetében, enyhén romlott étel fogyasztása után, antibiotikum alkalmazása után, minden olyan betegség esetén, ahol ellenjavallott a vitaminok, vagy nyomelemek bevitele (pl. myasthenia gravis, hyperthyreosis). A tápanyagcsatorna funkcionális karbantartására, regenerálására.
Az készítményt gyermekkortól, a szilárd élelmiszerfogyasztás kezdetétől lehet adni.
Gastrovit (probiotikum +vitaminok) „V” vitamin:
A készítmény három fő komponenst tartalmaz:
1. Laktobaktériumok a már ismertetett összetételben
2. Kristályos dextróz g/0,845g mennyiségben
3. Vitamin premix (dobozon feltüntetett 10 féle) g/0,115g
Javasolt felhasználás: általános emésztési és tápanyagforgalmi problémák esetében. Nagy folyadékveszteség esetén és a legyengült szervezet roborálására. Gyógyszer mellékhatások csökkentésére. Renyhe emésztési folyamatok esetén. Betegségek megelőzésére a szervezet védekező mechanizmusának erősítésére.
Gastrovit (probiotikum+ásványi anyagok) „Ny” :
A készítmény hat fő komponenst tartalmaz:
1. Lakóbaktériumok g/0,04g ismert összetételben
2. Kristályos dextróz g/0,532g
3. tri-kalcium-citrát g/0,40g
4. Magnézium sztearát g/0,02g
5. 1%-os Jód pr. /K-jodát/ g/0,008g
6. baktérium sejten belül biológiai kötésben található elemek (főként szelén, cink).
Javasolt felhasználás: hasmenéses állapotban, magas savszint esetében (pl. reflux csökkentésének elősegítésére), magas láz és folyadékvesztés után (ásványi anyagok pótlására.) Nyomelem hiányra vezethető állapotok korrekciójára (gyógyszerel együtt is fogyasztható). Sajátos enzimatikus hatások mérséklésére. Csontrikulás, hypothyreosis jellegű betegségeknél, ásványanyag pótlás és roborálás esetében, kültakaró (bőr) panaszok és hajhullás esetében. (Fontos megjegyezni hogy a Gastrovit nem gyógyszer, de tudott, hogy a cink, pl. a bőrben koncentrálódik és egyes hajhullások esetében súlyos cinkhiány mutatható ki. Az organikus kötésben lévő cink a potencia zavarok esetében is jótékonynak bizonyul. A szelén az idegsejtek működésének nélkülözhetetlen eleme).
Megjegyzés: A készítményt, mint funkcionális élelmiszert javasolt vízben feloldva fogyasztani. Az „Ny” készítménynél fehér csapadék jelenik, meg azért mert a komponensek vízben oldhatósága korlátozott.
Gastrovit (probiotikum+vitaminok és ásványi anyagok) „K” komplex:
Összetétele három fő csoportra osztható:
1. probiotikumok a már ismertetett arányokban és összetételben
2. komplex elemek adalékban és biológiai kötésben az ismertetett formában
3. vitamin premix EU 994
Javasolt felhasználása : Alkalmas minden olyan enteralis, gastritiszes, irritációs, fertőzéses állapotok csillapítására, ahol kontra indikáció nem határozható meg. Hatékonyan segíti és támogatja a gyógyszerek hatásmechanizmusának érvényesülését. Kiemelkedően segíti a fizikális felkészítésben az erő és állóképesség növelését, segíti az esszenciális hormonok termelődését. Legyengült állapotban, lábadozásban erőteljes roboráló hatása van. Stabilizálja a bélflóra egyensúlyát. Fogyasztásával a tápanyagforgalmi zavarok jelentős mértékben normalizálhatók.
Megjegyzés: ennél a funkcionális készítménynél is jelentkezik a fehér gyengén oldható „csapadék”, amely természetes jelenség.
Az általános felhasználás ismertetésén túl számos kérdés merülhet fel a terjesztőben és a fogyasztóban. Ezek kitérhetnek az adagolásra, a gyógyszerek kölcsönhatásaira, állapotuk elemzésére stb.